twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

taubat maksiat

Wali Band -Taubat maksiat [Tomat]

Dengarlah hai sobat
Saat kau maksiat
Dan kau bayangkan ajal mendekat
Apa kan kau buat
Kau takkan selamat
Pasti dirimu habis dan tamat

Bukan ku sok taat
Sebelum terlambat
Ayo sama-sama kita taubat
Dunia sesaat
Awas kau tersesat
Ingatlah masih ada akhirat

Astafighrullahal’adzim

Reff:
Ingat mati, ingat sakit
Ingatlah saat kau sulit
Ingat ingat hidup cuman satu kali

Berapa dosa kau buat
Berapa kali maksiat
Ingat ingat sobat ingatlah akhirat

Cepat ucap astafighrullahal’adzim

Pandanglah ke sana
Lihat yang di sana
Mereka yang terbaring di tanah
Bukankah mereka
Pernah hidup juga
Kita pun kan menyusul mereka

Astafighrullahal’adzim

Repeat Reff

Cepat ucap astafighrullahal’adzim

Repeat Reff

Cepat ucap astafighrullahal’adzim
Cepat ucap astafighrullahal’adzim

NOKIA 5800 XPRESSMUSIC


ni adalah hp lates aku selepas sony ericson k800i...tgk org pkai cam best jer..abg aku pn pkai..hp 2nd hand jer..tp aku dapat set n skali ngn kotak..kebiasaanya aku beli hanset 2nd,dapat hp j la...ni dapat skali ngn set assesori dia..not bad la...xpress musik 5800..yg bestnyer adalah dia touch screen la..haha..lain dari hp lain...tp skang ni da byak model kuar touch screen kan...xkisah la..nak beli yg ni..apapn,aku nak pkai jgk hp nih...tgk kat forum,semua cakap hp ni bgus..yg penting ad function

1. QWERTY keyboard..yg mna xthu,QWERTY keyboard tu adalah macam keyboard lappy or pc..yg ad abc sampai z tu..tu lah QWERTY keyboard...

2. WLAN,bleh main wifi pkai hp jer...waaaaa.best gler bg sape2 yang salu on9 tenet...pkai pulak opera mobile browser,msti sebijik nampak cam kat dalam pc...cmanya skrin tu kecik..bty web browser bleh support la..

3.ad GPS...yang famous skg ni n tgh ngetop bg hp2 model baru...mesti nak ad GPS...GPS bukan nak guna slalu kan?xtaw kenapa org nak jer...utk org yg ske travel best la...klu utk student,nak ad gps utk g kelas..haha..klu ponteng kelas ag xtau la...kot la tersalah jalan ker..hahaha...

4.ad speaker...bunyi kuat jgk la...xpress music...kna la speaker best kan..klu xbest,xsyok r...bty,memori 8gb,xtau nak letak ap...huhuhu...letak lagu xsampai 1 gb pn...

5. DLL (cari kat tenet la..yang selebihnya tu)

aku beli 9/12/2009...

im on my own


assalamualaikum,sudah lama x menulis kat blog nih,berbulan lamanya..maklumlah sibuk...wakakaka...main fb ad lak ms ek...life kat skudai,lebih kurang sama jer ngn KL,life aku la...life orang lain xtau la...tp kat cni aku banyak explore...bse la,mula2 kat johor..semua tempat nak g...sem yg depan2 tu,xpayah dah g...concentrate sepenuhnya la pulak...hehe...

actually,there is somthing i wan to tell u all..ini pasal kawan2 la kan...setiap orang ad agenda masing untuk hidup dia,ad yang da rasa selesa akan kehidupan dia sekarang n ad yang rasa serabut,nak lari dari hidup..bagi yang da selesa tu,alhamdulillah la kan...klu ad msalah pon mesti leh atasi dengan senang hati..wah,senangnyer hidup..bahagia jer rasanya...

bagi yang sentiasa dirundum masalah tu,banyakkanlah bersabar,setiap masalah tu sebenarnya mengajar erti kehidupan..tu bg yang fikir positif la...sebaliknya,yang da ad macam2 masalah dicari lagi masalah..sehinggakan perkara yang kecil pon di besarkan...

kenali diri,hiasi peribadi,mantapkan iman,hidup harmoni.

INTECH '09


ni adalah program pertama aku kat UTM skudai,iaitu program anak angkat kat kg.Sengkang daerah Ledang bkt gambir,tangkak johor...gambar ni ms mula2 sampai n lepas menerima keluarga angkat...student dari utm adalah seramai 40 orang termasuk aku la...ni adalah kawasan sekolah..aku ngn ilyas adalah satu family...yang bestnyer,kami dapat adik angkat kembar..aku kan ske budak2,hehe..nnt ad ms aku upload gambar diorang...mula2 sampai tu agak vervous jgk la,tapi bla da bersama keluarga angkat yang sangat peramah,rasa tersebut hilang...dan da anggap macam keluarga sendiri jer...hehe..insya'Allah klu ad ms lg nnt,nak g melawat diorang,hari tu xsempat nak beramah mesra sgt sbb jadual enuh dgn aktiviti...apa pon,satu pengalaman yang menarik..hhehehehe

my life


life is not easy,in this teenage stage,there is about creating a world..
my life is depend on what im doing,im trying to create my own world,i well prepared on the consequences,but when i face the trouble or the effect of what im doing,the impact is very critical...but thanks to Allah s.w.t coz gave me the challenge,so that i can learn and next time if i face that again,i will know how to handle it...

now im studying in utm skudai, people says that university is a place to study..that true, but for me,not just study to get the great result..but to study the world,go out,see the real world meet real people,gain experience..i want to face the trouble in order to learn,i want challenge...

u can say anything to me,but the truth is,only i know it...doesnt matter at all...

the passed moment,dont regret..the future,make it better..

untuk mu teman

"manusia yang paling lemah ialah orang yang tidak sanggup mencari teman
dan yang paling lemah lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman
yang telah diperolehinya..."

-Imam Al-Ghazali-

Assalamualaikum...

wahai teman2 aku sekalian,aku memohon maaf sekiranya ku tanpa sedar telah menyakiti hati kamu,sesungguhnya aku adalah insan biasa yang tidak lari dari kesilapan,tetapi aku tidak pernah mengsia-siakan teman2 ku..mungkin masa untuk aku bersama kalian tidak sampai,kadang2 aku terleka dengan kerja seharian,walaubagaimana pun anda semua sentiasa berada di ingatan aku...

kepada teman lamaku,aku bukanlah seorang yang sempurna,memahami setiap apa yang kamu lakukan,memahami isi hati mu,merungkai setiap simpulan di hati mu,mahupun sentiasa bersama mu setiap masa...apa yang aku termampu buat,aku akan lakukan terbaik untuk teman ku...sekiranya aku ad menyakiti hati mu..ku mohon kemaafan..sesungguhnya aku amat menyayangi persahatan yang kita jalinkan ini...setiap kenangan yang terbina antara kita masih segar diingatanku,sungguh indah..tetapi saat tersebut tidak akan kembali lagi,masing2 telah membawa haluan...membina dunia masing2...biarpun kita dipisahkan lautan dihalang pergunungan,ingatan yang tulus dapat mengatasinya...ku harap dirimu akan sentiasa diberkati dan di rahmati oleh ALLAH s.w.t....

Insan bernama kekasih

Unic

Insan Bernama Kekasih
Song Category: Nasyid

Debar hatiku membisik rindu
Ingin aku katakan kau gadis idaman
Adakah mungkin kau kumiliki
Untuk aku jadikan insan bernama kekasih

Keayuan yang tergambar lukisan nur iman
Bersulamkan keindahan santun perkataan
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
Mengusir segala resah di jiwa

Ku sampaikan salam ucapan mesra
dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untukku melafazkan cinta

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran dariNya
Padaku kau memendam rasa

PadaMu oh tuhan
Ku memohon keredhaan
Nur Kasih yang ku damba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yang ku pinta kebaikan dariNya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yang murni bahgia selamanya
Dengan lafaz pernikahan yang mulia

Datanglah kasihku dalam dirimu
Menghiasi ruang hatiku
Akan ku sambutnya dengan
Sujud penuh kesyukuran

Ku harap jalinan kan berpanjangan
Selagi kasih yang terbina
Kerana cinta kepadaNya

Ku sampaikan salam ucapan mesra
dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untukku melafazkan cinta

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran dariNya
Padaku kau memendam rasa

Kau kusayangi teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama Kekasih

The Answer


"The Answer"

are you familiar or have u heard about "yes" and "no"...if not,u r not a normal person,bcoz the only answer in this world is either yes or no..this is the decision that will drive you,which way will you go,which path will u take...

A moment in your life is begin with a question,and to end that moment,u have to choose or must make a decision,you should know the consequences before you make a decision...

"yes" answer sometime not bring good for u,its or depend to situation that u faced..

for example, when your friend ask u to do something bad such as eat at afternoon in fasting month(ramadhan) what will be you answer? u are muslim,and u know the consequences of doing that thing...maybe no one will saw u eating but Allah s.w.t know all...

before u choose a answer,please think...use ur mind to think about the future,which path will u take...sometimes sorrounding will effect your answer,so think wisely...

Only u know everything about your past,your present and only you can create your own future...
if you had done somthing bad,please repent, dont jus keep on doing that thing..the past will not come again,but your future will come and its depend on what are decision u make just now...

"The Answer Will Leading The Way" - mazuan

Doa pelindung dari penyakit berjangkit(H1N1)

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh, mari sama2 amalkan Doa Khas pelindung dari penyakit berjangkit juga H1N1;-

Doa yang ditulis oleh Asy-Shekh Ibu Ahmad Al-Tamimi Al-Malizi Rahmahtullah Alaih (seorang murshid). Doa ini merupakan Doa pelindung dari semua jenis penyakit berjangkit, seperti taun, denggi, selsema burung, pernafasan akut, selsema babi atau H1N1 dan lain-lain jenis penyakit berjangkit.

Doa ini tak perlu angkat tangan, di baca lepas solat lima waktu 7x atau 21x atau 40x dan bacalah juga sepanjang masa setakat yang mampu.


Bismillahhirrahmanirrahim


Li ham sa u’ ud’ fi bi ha haral wa ba ill ha di mad
Al mus tho fa’.. wal mur ta dzo’.. wab na hu ma
Ma a’ fa ti mat.

Maksudnya;-
Ada bagiku dengannya aku memadamkan kepanasan berjangkit. Mereka itu ialah Nabi yang terpilih, Ali yang diredhai, Fatimah dah kedua anak mereka (Hasan dan Husain)

** BETULKAN YAQIN KITA SETIAP MASA, SESUNGGUHNYA SEMUA PENYAKIT DATANG DARI-NYA DARI ALLAH SWT, DAN SEHAT JUGA DATANG DARI-NYA **

Milik Siapakah Hati Ini



Ya ALLAH...
Seandainya telah ENGKAU catatkan...
Dia milikku, tercipta buatku...
Satukanlah HATInya dengan HATIku...
Titipkanlah kebahagiaan antara KAMI...
Kukuhkanlah ukhuwah Islamiyah KAMI...
Agar kemesraan itu ABADI...

Ya ALLAH...
Ya TUHANku yang MAHA MENGASIHI...
Seiringkanlah KAMI melayari hidup ini...
Ke tepian yang sejahtera dan abadi...
Istiqamahkanlah KAMI ya ALLAH...
Demi meneruskan perjuangan KAMI dalam medan dakwah yang penuh cabaran ini...

Jika ikatan yang ENGKAU tentukan ini...
Adalah satu pemangkin bagi KAMI...
Untuk menyambung rangkaian mata-mata rantai...
Penerus perjuangan yang tidak akan terhenti ini...
Maka jodohkanlah KAMI...
Moga putra-putri KAMI bisa menjadi MUSLIMIN dan MUSLIMAT...
Pendokong jamaah...
Penggerak gerakan Islamiyah...

Tetapi ya ALLAH...
Seandainya telah ENGKAU takdirkan...
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan peliharakanlah aku dari kekecewaan...
Jika aku gagal menagkis kekecewaan itu...
Pelihara dan mantapkankanlah imanku...
Moga kekecewaan itu tidak menggugat urusan gerak kerja jemaahku...

Ya ALLAH ya TUHANku yang MAHA MENGERTI...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja nan merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...

Ya ALLAH yang terCINTA...
Pasrahkan aku dengan takdir-MU...
Aku redha dengan segala ketentuan dari-MU...
Inilah ujian pentarbiyahan buat diriku...
Sesungguhkan apa yang telah ENGKAU takdirkan...
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya ENGKAU MAHA MENGETAHUI...
Segala yang terbaik buat hamba-MU ini...
Jika kami tidak ditakdirkan bersama
jadikanlah kami sahabat yang baik di dunia dan akhirat..

Ya ALLAH...
Cukuplah ENGKAU sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan dari hamba-MU yang hina lagi daif ini...
Janganlah ENGKAU biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran...

......Ameen...ameen ....Ya Rabbal a'lameen

08/08/09 kemensah photoshoot



ni amir amik gambar aku tgh shoot air to,nak bg nampak macam picture kat bawah nih...



bawah ni gambar saje2..amir amik candid...haha...

hari ni aku berada di UTM International Campus Kuala Lumpur,semalam sampai..esk kan pulop aku g kemensah,nak g photoshoot..ngn amir n kamal..ni aku pakai Nikon D60 yang kamal punya..aku xpandai sgt gna slr..nak blajar la nih...ni antara gambar yg aku amik...hahaha...

aku dan hari ini


hari ini aku ske amik gambar...kenapa,xtau la...haha..mungkin sebab nak cari modal nak post pasal aku pyer new life kat utm skudai kot...hehe...

time ni kitorang bru j kuar dari kelas networking,nak menuju ke gerai mak jah la...nak makan,kerana da sampai time makan..perut pon da berbunyi..di sana terpangpang muka aku..rahim,faizal n xnampak muka tu,farid..hehe..kedepan pulak dia..aku amik gambar ni candid jer...

nape pkai smart2 ni?bse la,utm,isnin mesti kna smart nyer..hari lain,opkai bse j la..bg ak,smart day o tak,penampilan mesti smart,bru la ad keyakinan..btul x?
ni muka kepenatan,huhu..g HEP settlekan yuran konvokesyen..aku ad kelas kul 4,time ni da 3.40,da la dri masjid nak ke fakulti,agak jauh jgk la..10 min ad ko menapak..huhu..redha j la...

western food at arked UA4



wakaka..ni la last resort klu da xlalu nak makan...makan western...tp xde la western sgt..nasi ayam,chiken chop,french fries telur mata kerbau n sousage...kira ok la tu...rm4..air bandung cincau,lain harga yer..tp sedap..hehe ni 2nd time la aku makan western..ini sajalah untik episod
kali ini...bersama saya lagi dalam jalan2 cari makan utm skudai...hahaha..

yum2...makan dulu...

sunway piramid


selama dok KL,xpernah aku jejak kaki kat sunway piramid..huhu..
orang lain yang datang KL msti pg,tp aku xtertarik nak pergi..mb sebab jauh kot nak pergi dari tempat aku..kolej utmKL kat setapak....

time ni aku pergi bila da packing habis,kuar utmkl nak balik kg dah...sbb aku da menamatkan diploma aku kat utmKL,alhamdulillah...time ni aku pergi ngn besfren aku la,iznan n kakak dia kawan akak dia,n adik dia..mlm tu aku dok syah alam,umah sewa iznan coz esoknya dia konvo..

penat berjalan..aku pon g main game...haha..tp yg menarik nya,aku sesat kat dalam sunway piramid..pusing2 cari jalan kuar...huhu..aku ngn kakak iznan la,iznan da kuar awal g amik keta kat parking..kakak iznan nak g amik duit kat atm,aku temankan...skali ngn aku sesat..

apapon,satu hari yg best jgk r...such a great moment..

pilih kekasih..

pilih kasih atau pilih kekasih


Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W....

albi nadak - hanya padamu by fares

ni adalah lagu arab...aku dapat daripada abg ipar aku..best...ni translate BM dia..

Albi Nadak-fares

Hanya padamu...
Diri ini hanya milikmu
Datanglah dekat
Air mataku mengalir
Mengharapkan mu

Hanya padamu...
Dan jiwaku padamu
Wahai kasihku usia kita,usiaku
Seluruh hidupku untukmu

Cintamu adalah hayatku
Dirimu buat kita bercinta sebenar2 cinta
Hatiku disini, keindahanmu millikku
Jadi bersatu

Hatiku memanggil
Harapkan engkau sentiasa kekal
Hanya dirimu
Selepas bertahun lihatlah sayang
Kita berjumpa di sini dan bersama
Airmataku mengalir keranamu
Engkaulah kekasih, hidupku hanya untukmu
Seluruh hidupku, usiaku..
Kerna matamu, aku serahkan segalanya

Apa yang daku harapkan
Indahnya kau disisi bersamaku selamanya
Katakanlah kepadaku..
Diri ini..sekian lama mengharapkan
Hati ini, perasaan ini
Bersama hati dan perasaanmu

kolej 10


ni la kolej kediaman aku,kolej 10..semua lelaki kat cni,seblah kolej aku kolej 9 semua perempuan...ni kolej paling last r,hujung sekali..bus stop pertama and last..klu nak naik dr kolej ke fakulti,aku konfem bleh duduk r,hahaha..tp xpenah agi aku tgk orang berdiri..semua dapat duduk,xcam KL dlu..lewat naik bas,berdiri la jawabnyer..huhu..

mgu ni hjung minggu pertama aku kat cni,boring r,xleh nak kuar...dengar katanya xde bas...dari kolej aku nak g pintu depan,agak2 2KM jgk,klu menapak tu,penat wooo...nampak x ad orang dalam gambar tu,tu la ariff,roomate aku..ms kat KL dlu pon dia roomate aku,sekarang ni pon dia msih roomate aku..

masjid UTM Skudai


berjalan menuju kemasjid utm untuk menunaikan solat jumaat,hehe..tp sebelum tu,kami (aku, ariff, farid, rahmat, din) pegi makan dulu la..untuk mengisi perut yang lapar...ni 2nd time la aku msk msjd UTM,dlu msk time kursus MHS 2008/2009 utmkl...so sekarang aku da belajar kat sni,maknanya dapat la selalu mari masjid kat depan ni,nampak x?yg kubah biru tu...

ms kat masjid,dapat jumpa ramai kwan2 masa kat utmKL dlu,memang best r...rmai jgk kwn2 yg dapat masuk sni kan...yang kepala depan tu adalah rahmat..haha..

aku da kembali normal


aku da kembali normal..alhamdulillah...xde sebab aku nak berkelakuan pelik seperti sebelum ini..terima kasih juga kepada sahabat yang sudi memberi nasihat..hehe...xpe lah kan nak buat macamana hidup mesti diteruskan..


sekarang ini aku tgh menunggu jawapan untuk rayuan sambung belajar..klu ada rezeki,insya'allah dapat sambung..klu tidak,mungkin rezeki aku ada ditempat lain,btul x?sesungguhnya kita hanya mampu merancang,Allah s.w.t sahaja yang mengetahui segalanya...

usaha sudah dibuat,rayuan kepada-Nya juga tidak dilupakan,moga saya dan kawan seangkatan dengan saya juga ditempatkan di tempat yang terbaik..


klu diikutkan byak yang nak dicakapkan..maklumlah,dok kg jer..nak main tenet kna kuar g bandar..huhu.kat umah xde tenet..

aku pelik...


aku pelik ker nih..aku memang pelik kerana sukar untuk memahami diri sendiri sehinggakan mengacau hidup orang lain tanpa disangka..kesian kawan karibku kerana selalu buat hal yang pelik2 keatasnya...aku memohon maaf sekiranya aku menggangu dan buat dia tidak senang dengan sikapku yang pelik ini..huwaaa....


tidak selalu aku bersikap sedemikian..aku keboringan yang teramat sangt sehinggakat tidak ada pa2 pon yang mampu aku buat..nasib baik aku ada laptop,bleh jugak aku melepaskan perasan aku dengan bermain game...tembak o pukul manusia yang tidak berperasaan sehinggakan aku menjadi ganas..hahahha...


boring tembak orang,aku racing pulak...bwak kereta selaju mungkin sehinggakan terpelanting kereta ke hujung dunia membuatkan aku merasakan puas..dalam game,xpe la...klu kat luar,pernak jugak aku megerjakan kereta evo bapak aku sehingga cecah redline...tp tu sekali jer la...ampun xnak wat dah...laju gile bapak...terasa tertiggal roh ke belakang...
nape aku letak gambar tersebut?
aku pon xtau..pernyataan diatas ada menyebut bahawa aku tak tau apa yang aku tgh buat...huhu

UTM KL..sayonara..















huhu...today is the last day im in UTMKL International campus Kuala lumpur....


walaupon da meninggal kan utmkl...tetapi kenangan disini tetap dikenang sampai ble ble...tercipta terlalu banyak kenangan bersama sahabat dan rakan taulan selama tiga tahun berada disini..

kepada kawan2 yang mengenali diri ini,sy menyusun sepuluh jari memohon kemaafan jika ada tersilap kata,terlanjur bicara,maklumlah..kita manusia biasa,tidak lari dari melakukan kesilapan..huhu..kepada red mafia...kenangan antara kita akan kekal selamanya,insyaAllah..





where am i!!


where am i???

here in front of computer almost 17 hour per day...
my eyes was tired...
my brains cannot think..
my chair is heating..
always lost...
forget what to do..

sometime sleeping in front of computer...
with my fingers on keyboard..
headset on my ears...

counting to 31st may..
i wanna go home..
sleeping and resting...
eating my fav food...
chat with my ma and abah...

released all my stress...

katak puru @ nam nam


haaa..kenal x ap benda ni...ni adalah sejenis buah yang ada kat belakang umah aku
aku panggil buah katak puru..sape2 yg xpenah tgk atau makan,ini lah diantara buah fevret aku...klu dok umah,mesti makan la...klu ad la,mmg sedap r... mengiurkan,huhu..nak makan..dengan kelat masam2...fuh,klu dapat kat org mengidam,memang xbrhenti r makan...ni la serba sedikit tentang buah katak puru atau nam nam...

Nama Tempatan:Nam Nam
Nama Saintifik:Cynometra Cauliflora
Nama Lain:Pokok katak puru,amphawa, nang-ai, hima,namu-namu, kopi anjing
Famili:Ceasalpinioideae/Leguminosae
Lokasi dijumpai:Belakang rumah mak,tanah merah
Asal:Tumbuhan tempatan

colek perut...


colek perut....huuhu...colek perut....lma dah xmakan...xsabar nak balik klate nak makan colek perut yang begitu sedap walalupon makan pakai sudu and garpu...nak balik!!!

colek perut...

mengandungi perut la kan,dan msti perut lembu...dicampur dengan keropok keping,taugeh timun batang,tp bukan sebatang la,di hiris halus...pastu letak pulak pencecah..wow..mmg sedap r..kepada sesiapa yang belum mencuba lagi,cuba la...sekali mencuba pasni nak lagi hehehe...kat tempat aku la panggil colek perut,kat tempat lain xtau orang pgil ap...uhuhu..

selamat hari lahir...

selamat hari lahir...
selamat hari lahir...
selamat hari lahir...

untuk siapa ucapan itu semua?
untuk siapa penghargaan itu?
adakah untuk kita?

bila kwn2 mengucapkan heppy besday,selamat hari lahir atau penghargaan yang sama waktu dengannya,xkiralah apa pon perkataan nya,yang penting beerti selamat hari lahir..

pada diri kita,apa yg kita terlintas?siapa yg terlintas...
sy ingin kongsi sesuatu,skg bru tersedar bahawasanya ucapan atau penghargaan tersebut bukanlah untuk kita,ia adalah penghargaan untuk ibu,emak,ummi,orang yang melahirkan kita kedunia ini dengan selamatnya,bersyukur kan....ad ibu yang meninggal ketika melahirkan baby...maknanya seorang yang bergelar ibu,cukup besar pengorbananya bertaruh nyawa untuk melahirkan kita...alhamdulilah,sy bersyukur kerana mendapat seorang ibu atau "ma" yang penyayang dan mendidik sy dengan baik...dan terima kasih kepada ma,yang melahirkan dan mendidik sy sehingga kini..

Syurga cinta!!

huhu..aku nak g tgk syurga cinta, tp xtau nak ajak sape..huhuhu...xde idea la,nak g tgk sorang2 cam xbest lak...ad x sape2 nak ikut x?huhu...nak tgk heliza blakon nih,tgk caption dia cam best gler...da lma dah tgu crita nih..then minggu depan nak tgk terminator salvation lak...last nak tgk movie kat KL sebelum balik..

pagi n petang

hari yang sungguh tenang...
aku melangkah kaki memasuki kelas java programming dengan perasaan yang bercelaru kerana masih lagi terkapai2 menyiapkan projek yang disuruh buat...orang lain da siap semala ag...aku ngn beberapa kawan jer yang lum siap ag..aku rs aku yg paling byk yg xsiap..huhuhu...

pagi...

waaa..aku xdapat nak siapkan..pening ngn programming nih...huwaaaaa...ptt la gaji prorammer 5k++/...ape yang power programmer mmg best r...tp aku ni slow ckit bab logik...xtau nape...pagi yang xmemberangsangkan r bagi aku...bagaikan lemas di lautan..tiada punca dan arah tujuan....huhuh

petang..

blik jer smyang jumaat,bkk pc tbe2 hang pulak..lg la tension..kna restart blik...huhu..
dugaan...tp xpe,take it positively btol x?
restart j pc,bukak netbeans..start j programming..
alhamdulillah aku dapat buat ngn lancar..ngn senang hati..sampai xnak berhenti rehat..gler best wat programming..hahha..aku da tau cne nak trace 1 1 prob yang ad...

tp betul la kan...klu benda yang kta xske,terasa cam lambat jer ms berlalu...klu benda yg kta suka..ms berlalu xsedar..sedar2 da nak balik dah..huhuhu..

p/s : try to overtake the problem by yourself...

luahan hati...

aku da penat menunggu yang xpasti...
aku da malas mengharap pada yang xsudi..

tapi apakan daya...dia tetap hadir pada setiap scene mimpi aku..
disaat aku ingin melupakannya..kenapa ini berlaku...aku pon xfaham..
aku pon xtau apa yang istimewa si dia ni...sampaikan aku xbley nak lpekan dia...
adakah ini 1st love?

pernah satu ketika ada seseorang yg telah menggantikan dia dalam hidup aku...
tetapi,nama dia na(bukan nama sebenar),telah kahwin dengan sah,maka tinggallh aku sendirian menempuh hari2 yang berlalu..tetapi siapa yang menjelma kembali dalam fikiranku,tidak lain tidak bukan,dialah yaya(pon bukan nama sebenar)..hati aku yang kosong diisi dengan rasa rindu yang teramat sgt kepada yaya,namun aku tahu,aku bukanlah taste yg dia minat..apa yang aku keliru adalah,kenapa yaya yang menjelma,bukan nana ker,wani ker,syikin ker,heliza ker..huhu..aku pon xfaham..maki aku nak lupekan yaya..makin aku menjadi rindu..bila aku cuba mendekatinya,dia bagaikan xnak jmpe aku,atau melarikan diri dari aku..kenapa ini berlaku..aku xpaham dengan hati dan perasaan ini...

xmengapalah..mungkin itu satu dugaan kepada aku...menguji kesabaran aku..

p/s:nthla bila mengantuk jer..berjiwang di awangan lah aku...

programming java


adui..kelas sprogramming amat memenatkan jika kita susah nak paham,atau pon sedikit slow dalam logik nih.. nsb baik la ad kengkawan yang mmg da power programming bantu aku,hahaha,klu x mau terkapai2 di lautan netbeans..tau x apa itu netbeans???

netbeans adalah salah satu platform bagi programmer untuk develope application sama ada desktop application atau web application, yang korang guna software tu..

nampak jer tekan2 tau,tp kat dalam tu,yang menjalankan benda tu,setiap button tu tersimpan berjuta2 perkataan yang hanya difahami oleh programmer...hebat x programmer??

programmer tu tau x ape dia?

programmer pulak adalah seseorang yang mahir menggunakan bahasa komputer,bertutur dalam bahasa komputer dan dengan menggunakan komputer,so xbley la nak gunakan pemadam ker?pembaris ker?pen?pensil...semua tu xberguna sgt la..hehe...just ad komputer dan software untuk programmer..tp yang penting letrik atau betri kna ad..klu x xleh r..

kuasa Allah s.w.t


subhanallah...kehebatan maha pencipta yang menciptakan langit dan bumi serta semesta alam...suasana ketika tenggelamnya matahari..time ni,aku dok tgu kereta api,dalam pukul 7.10 ptg..aku terpesona dengan suasana yang kebarangkalian tidak semua yang amik kisah..kalau lah aku punyai camera SLR,mungkin bleh nampak lagi jelas la gambarnya..ni pun aku pakai sony k800i SLR jer..haha...tapi,jarang kita bleh nampak suasana begini,kan?

ni kat stesen keta api,kat depan tu ad tangki air,teringin nak naik tangki air tu..nak tgk permandangan Tanah Merah dikala matahari terbenam..huhu

cantikkan?gambar tu...
lahi hebat ciptaan Allah s.w.t,jika kita prihatin dengan keadaan sekeliling kita...
fikir dan renungkan lah...

call lecturer at 3.30 am!!!

waaa...wonder why im calling my lecturer at 3.30 pagi?

this is shocking story (just shocking 4 me only..hehe)that i want to share wit u all...we going a little bit backward from that time..
semalam,kitorang tgh wat project GUI(Graphical User Interface) for the last presentation and for the last sem..huhu..aku jus bawak hp no celcom j la..coz maxis xde kredit pon,tpup 3bulan sekali..haha...wat project kat blik amir...ble sudah siap project tu,aku pon balik la bilik..ter tgk pulak hp maxis..ad 3 miss called and 1 msg...

and the message is...

Cik Rozana ni.
3D yg awk buat 2 telah buatkan
org cgskill amik awk g berlatih kat
sabah selama 2bulan.dengan muiz.alowance ada.

cik rozana adalah lecturer aku..huhu..
aku terkejut and trus call dia n tme tu kul 3.30...
aku xsedar pon time tu da pagi,dalam benak fikiran ku ini adalah
untuk mengetahui adakah perkara itu benar atau saje main2..
aku call dia tgh tdo..huhuhuhu..
time tu bru aku perasan yang kul 3.30pagi,geng red mafia j yg xtdo lg...
waaaa...gler maluuu...
lect tu cakap ap yg aku ty..
im so exited sampai lupa dunia sekejap...

then trully i got to go UMS sabah as a TUTOR for 2 month..
tutor utk 3D modelling kot...
btw i still don have any agreement lg...
xleh nak terlalu exited,huhu..
but this is supports by MDEC..
hope,mmg btul2 r..

jalan2 ngn pesa


semalam,bersamaan dengan 12 april 2009,pesa @ faisal..telah datang KL,nak jumper aku..coz kitorang da lma xjmpe..huhu...dia ni best fwen aku r kt kg..kwn dari darjah bpe nth..huhu..g naik beskal g skola sma2,haha...merempit ngn beskal jer,xmacam budak2 sekarang darjah 3 da pandai merempit..hai,xtau la ap yang akan terjadi masa depan...nak merempit naik ape lg agaknya..

yang beg besar dia pegang tu ktorang dapat ms masuk pc fair la...aku pon ad jugak,yang dapt baju ngn bku note tu..hehe..ramai gler orang kat pc fair,xleh nak sorong kaki..apa pun,semalam memang enjoy r...

nak dijadikan,pd kul 930mlm lbih kurang,pesa col,dia cakap dia tersalah naik komuter,dia nak balik seremban,bla sampai d central KL dia tertido..xtukar train,then ap lagi,terlajaklah sampai ker perlabuhan kelang..kecian....kul 12 mlm bru sampai seremban...time tu ujan lebat...mb penat..so tertido la dia...hmmmmm.

p/s:klu naik train or ape2,jgn la tdo awl..trutama gurl,pantang naik keta,msti tido..pelik btol la..
silap kna culik ker,ape ker..cner?

Pc Fair Yg Best!!




kenapa aku kata best...sebab aku dapat hadiah..haha..
first yang aku dapat adalah hadiah buku nota PC GURU hehe..
aku dapat sebab aku jawab 3 soklan kuiz pasal processor...
agak best la dia ty tu..sme aku dapat jawab dengan btol,so dapat r bku..
td aku tgk processor terbaru..

intel i7

intel i7 adalah processor yang termaju dan terlaju pada masa kini..
dengan menggunakan 8 core@teras sama dengan menggunakan
8 biji processor serentak..da buleh bayangkan macam mana kelajuannya..
nak tgk spec dia..pg sni

http://www.intel.com/products/processor/corei7/index.htm


yang gambar kat atas ni,saje j nak tunjukkan botol ru original tu aku dapat free dan didalamnya terisi sehelai t-shirt macam yang tertera dibawah itu hehe..yang paling best,kat bwh bju tu ad tag sony tau..


inilah bajunyer,aku pon xtau apa motif dia tulis original combat..papepon,dapat free..
aku xkisah sgt...hehe..

futsal lagi...

adoi main futsal sampai xleh nak jalan..
endurance main sejam..huhu...
main xde la pandai sangat...
eksyen jer lebih..haha..

tetapi agak mengecewakan r jugak,bila yang ditunggu tidak sampai..
budak2 3DDC,xtau la apa alasan diorang kali nih..ari tu,lewat sejam tgu diorang..
ponat ktorang tgu tau,td xdatang lgsung...
klu xnak main,cakap jer la..senang ckit ktorang seting..xde la delay nak wat keje lain..

aduiii..

apa pon,kitorang enjoy main...sorang jer sub..main sejam,tahap ponat mmg xdiduga la...
team 3DDZ menang ngn 2DDC 5-4 ,tu pon las minit..bukan aku yg sumbat pon..rembatan aku
kebanyakanya tersasar kena tiang goL...benda apa yang menghalang bola rembatan kencang aku tu membolos gol lawan..adui...adakah aku xpandai?(bg aku aku xpandai r,haha..)

tp tu sme xpenting,yang penting adalah dapat mengeratkan hubungan silaturahim..
lagipon sme da last sem,klu ad rezeki,insya'allah kita leh main lagi deh...huhu

budak sebelah aku ms 3 rajin..

mengunkit kenangan silam masa sekolah rendah dlu..aku terigt satu peristiwa yang aku xleh lupa..
huhuhu..

kisahnya bermula msa darjah 3 dlu,aku 3 rajin r...tp nma kelas jer rajin..aku nyer,pemalas..haha..bajet da r coz masa darjah 2 aku salu dapat no 1 or 2..hehe..naik j kelas paling pandai,3 rajin..mb sebab niat aku yang xbetul kot..sbb tu aku jadi xbetul...niat aku blajar ms darjah 2 tu,sebab aku nak dok satu kelas ngn seseorang tu..dlu aku minat kat dia r...dari darjah 1 aku usha dia..hehehe..

nak dijadikan cerita.aku leh sekelas ngn dia ms darjah 3..dok seblah dia pulak tu..seblah kanan aku..satu table ad 8 org,klu xsilap..da byk lupa.hhuu..yang aku igt,depan aku asmieda...seblah kiri aku,pejo..seblah kanan aku,dia lah..

kisahnya,aku marah budak tu..huhu..nyesal xsudah..sampai skg aku still rs xsedap,huhu..mb dia da maafkan aku,seandainya dia tgh bc sekarang nih org mb xbc lgsung..aku nak mintak maaf la yer....coz budak2,sebab aku marah dia hanyalah kerana nak kumpul duit nak beli manila kad...aduiiii...kenapalah aku ni xpk ms tu..hal kecik j pon..kan da nyesal..huhu..

tp tu dulu r...sekarang,semua da bwk haluan masing2..tgh pk,bila la nak buat reunion ramai2 geng budak2 sekolah rendah sri suria 1 ni yer?huhu..

p/s : aku rasa dia dok seblah kanan aku,yg cmfirm dia 1 meja ngn aku..maklumlah da 13 tahun berlalu..

study week...

mgu belajar dah habis...
yang tinggal hanya sebulan lg untuk bersama kawan ku disini..
mgu depan da start study week...then final exam...
lepas tu,sme bawak haluan masing2..
mungkin ada yang akan berjumpa masa buat degree nanti..
ada yang akan terus berkerja,kerana dapat tawaran kerja...

apa pun kawan2ku..
setiap yang bertemu pasti akan berpisah...
namun apa yang diharapkan adalah...
persahabatan yang berkekalan..
walaupun di pisahkan oleh jarak...

di ucapkan kepada kawan...
moga anda sentiasa di rahmati oleh Allah s.w.t....
tunaikan tanggung jawab..
sebagai seorang hamba kepada Allah, anak yang soleh @ solehah..
moga hidup dirahmati dan disayangi oleh Allah s.w.t...

kna tagged oleh bestfwen aku


Upload picture yang anda gemari dan jawab soklan dibawah.


Kenapa anda suke gambar ini?
aku suka edit gambar...so,agk2 la ni yang last aku edit sblum
aku kna tag ngn miss lady-bug..
huhu..
btw,ni adalah group aku dalam kelas
DDZ 2006/2009 UTMKL INTERNATIONAL CAMPUS
mmg best r coz sme ad speciality
masing2..harap nnt kerja pon dapat cam diorang jugak..aku edit gna photoshop..

Bila kali terakhir mkn pizza?
last aku makan pizza,
masa jumpa client,dia blanjer..haha..
best jugak jumpa clein ni..klu yg bgus r..
da la dapat payment,dapat makan free pulak..

Lagu terakhir yg anda dengar?
Terima kasih Cinta
dan entah yang dinyanyikan
oleh afghan

Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?
time ni aku tgh tgu turn nak present
kat dalam kelas r,pg td kul 6.30 pg bro tdo
gara2 nak siapkan project..huhu

Selain nama sendiri anda suka dipanggil dgn panggilan apa?
Mazwhere@maxwell
bse budak2 ni panggil maxwell

Tag lagi 5 org *soalan seterusnya ada kaitan dengan org yg anda tag!
farhana
Dhaisa@eija
nuddy gaga
aremallz
shamila

Siapa no 1 pada anda?
lady-bug yna
[best buddy + sahabat yang paling lama]

Org no 3 ada hubungan dgn sape?
boyfriend dia la.

Kata sesuatu berkenaan org no 5:
dia suka taekwondo,sama macam aku
jugak daa..ahaha..
tp aku da lma xtraining..huhu

Bagaimana dgn org no 4?
kamal,haha..budop jurus,semak,suko main bola,
pah dok ngejah budak lawa..
ikhlas kan hati my fren..bkn kerana rupa deh..

Siapa org no 2?
eija..kna jawab tag ni tau..haha..semoga jd programmer yang berjaya

sapo nok blajar kecek kelate?

sesape yang nak belaja loghat kelantan atau yg
ade hajat nak kahwen dgn org kelantan..baik blajar
kalu x..pening ppalo..heehehe..:P
Ada cerita di sebuah sekolah rendah
di luar Kelate yg guru besarnya orang Kelate. Satu
hari budak-budak ternampak ular. Jadi kata
cikgu,"cepat-cepat lah katok". Budak-budak pun
heran dan jawab balik, "bukan katak cikgu, tapi ular."
Hmmmm konpius...

Katok =pukul, balun, hentam

Vocabulary : Bokbong - spesis musang
Ttuyup - pepatung Pok Kor - spesis mengkarung
Ike Kkhonge - ikan cencaru
Gelenyar,Gletah = mengenyam, getik
Absorber = saksoba
Supik Gelenyar - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
Gaduh, bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabdu)
Saka = gula (sekarang sudah jarang digunakan oleh generasi baru)
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
Ghohok = susah, payah
SIAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
DEKPONG GAK EH = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth enough)

Kelantan + English?? = "Kelantalish"

Contoh: POZEK (deposit),
RIZAT (1.result 2. reserved),
NNEJA (manager),
ISTEK (estate),
SUWIH (switch),
MERKET (market), dll...

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
mase PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG

Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik.. Antaranya:

YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "GAK"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bu(kan)?", "betul tak?" atau "isn't it?"

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat
Kelantan di anggap

TABOO dalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis
didengar pengertiannya di dalam loghat tempat lain...
Yang popular digunakan antaranya:

CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok
air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k" (istinja).

PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...
JEBUR : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org
tua-tua masih guna perkataan ni...) Kalau silap dengar, lain
maksudnya.

KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair" (ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut juga!!
TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
marah.(begitu juga JATE...)
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang
luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh
& manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan...cuba direct
translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,
ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!
Biasanya perkataan yang berakhir dengan
`an','am','ang' diganti dengan `e'.

cth : Jangan=jange
Lengan=lenge
Geran=gere,
Pisang=pise
Malam=male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.
Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan
boleh membezakan langit dengan bumi.
Sekadar contoh,
Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya
disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA
(useless).
Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap)
so itula tutorial kite ttg bhs kelantan...i enjoy it very much..hope
u too...

BMW M3 COUPE




kereta idaman aku,sebelum ni aku post hanyalah gambar yang aku amik dari internet,tapi semalam aku pergi KLCC...ad pameran keta BMW M3 COUPE...yg menarik minat aku j la..haha..yang lain aku xtgk pon...seblah dia BMW 523i sport rasanya...tp memandangkan aku ni jiwa muda..so aku lebih tertarik kepada kereta yang tertera di atas...tapi aku lebey suka kaler putih...cam pure jer...huhu....

fakta wireless @ wifi

adakah kamu menggunakan wireless atau wifi,broadband xkiralah sama ada maxis, celcom atau p1wimax..

wireless bermaksud wireless tanpa wayar....
wahai pengguna wireless,connection yang anda dapat tu xsemestinya kelajuan yang sebenar yang kamu dapat..percayalah..kerana kamu sebenarnya berkonsi dengan orang yang disekeliling kamu yang juga menggunakan wireless...katakan bandwidth yang disewa adalah 1mbps,dan orang yang akan menggunakan wireless tersebut adalah 100 orang,maknanya anda akan dapat hanya 10 kbps...itupun bergantung kepada jarak anda dengan router@pemancar,bila jarak anda jauh dari pemancar,kelajuan transmisi untuk buka 1 webpage pon lambat...jadi untuk mendapatkan kelajuan yang laju,gunalah time pengguna lain tengah tido,supaya hanya anda seorang sahaja yang dapat kuasai connection tersebut...hehehe....

ada gaya gitaris x?

waa...sudah lama aku tidak tulis nukilan kat cni...al maklumlah bz giler sampai xleh nak on9 pon...huhu...by the way,ni la latest pasal aku...pergi malam penganugerahan untuk mantan2 ksj(kolej siswa jaya)utmkl international campus..diner kat hotel vistana..hehe...gambar ni adalah sebelum diner,dalam kul 5.30 petang r..temanya life in lavender..tapi aku xdapat nak pakai lavender,so aku pakai la black suit + purple tie + hat..haha..thank to mimi coz bg idea utk dessing mlm tu..klu x aku pkai bse2 jer..actualy,aku xpandai main gitar pon...bse la,fam aku xbpe ske musik2 nih,so terturunlah kat aku,main recorder pon xreti,huwaaaa...klu melalak dalam bilik air tu,boleh la...hahaha..tp aku teringin nak main piano..cam best jer...dapat main crotian rhapsody and canon pon ckup lah..nak ty la..ad gaya gitaris x?hahaha..

p/s:sape yg blum add lgi ym bleh la ad aku..
maz_where@yahoo.com

19 teknik terbaik...

ni adalah beberapa cara yang aku jumpa,cara untuk menghalau roomate..haha..

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang ko dan bagitau kat roommate ko nak balikkampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. unpack segala brg ko & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate ko balik, jerit sekuat hati"horee...ko dah balik". lepas tu menari dlm 5 minit.lepas tu, tenung jam lama2 dan tanyadia "Sepatutnya ko dah belah dah skrg"

3. Setiap kali bangun tido, jerit kuat2 "Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliiling bilik tu. Kemudian, sambung tidor.esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan ko.Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak- dah merebak"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak bolehhidup sebilik dengan kau agi" sambil keluar & menghempaskan pintubilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ

.6. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. lepas tu cakap, "Siot betul, kalah lagi"

7. Setiap kali roommate ko balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...". bukak lampu semula.

8. pakai topi kertas. Bila dia balik,cakap "Selamat Datang ke McDonald.Boleh saya ambil pesanan anda..." Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, ko rupanya..."

9. Kata kat roommate ko "Ada pesanan penting untuk ko". Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam,bangun dan cakap ko dah lupa pesanantu.Kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". Lepas tu pengsan balik.

10. Bila roommate ko balik, berpura2 tengah telefon.Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap katroommate ko bhw yg telefon tadi adalah mak dia. mak dia cakap akan telefon balik.

11. Kalau roommate ko suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis,cakap dengan dia bhw kau perlu ajar dia cara mengosok gigi dengan betul

12. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah kau. Dalam risalah tu,nyatakan bahawa roommate ko hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate ko.

13. Bila roommate ko tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

14. Duduk & renung roommate ko dlm 2-3 jam.Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam ko tengahtengok wayang.

15. Masa roommate ko xde, ambil deodorant dia.Lepas tu sapukan kat seluruh dinding bilik. Bila diabalik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukanselalu sampai deodorant tu habis.

16. Kalau roommate ko ada binatang peliharaan,spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt.Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd ko

.17. (Khas Untuk Lelaki Sahaja) Pegang & gosok-gosok rambut roommate ko sambil berkata "Rambut ko hitam, lurus dan berkilat la...Macam teknik rebonding...". Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

18. Sembunyikan seluar dalam/baju dalam ko yg telah dipakai bawah bantal roommate ko. Bila dia balik, komplen yg seluar/baju dalam ko hilang. Toksah nak ngada2 pegi cari kat lain, pegi straight kat bantal dia. Lepas tu tuduh roommate ko gila seks...

29. Ko campak jerk barang dia kat luar...


boleh la try...hahaha

jalan-jalan KL day 1

hujung minggu ni aku penuhi dengan berjalan2...
aku mulakan dengan hari sabtu dlu ek..

hari sabtu,si iznan dan hajar,2 orang kawan aku yang belajar kat uitm syah alam datang KL
,nak g plaza LowYat nak beli REM,bukan REM dalam citer deathNote tu tapi REM laptop
,nak tambah kelajuan laptop j la...diorang pon datanglah amik aku kat setapak ni,
bajet aku tau la jalan di Kuala Lumpur nih..huhu.setakat nak g lowyat tu,xde masalah..

agenda pertama dia g amik aku adalah pegi makan..hari sabtu nak g cari makan kat kedai biasa,ntah nape sme kedai tutup,buntu akal aku nak pikir nak bawak diorang ni g makan tau...time tu tepat jam 1ptg la lebih kurang.last2 g makan kat TS(times squere) tp sebelum tu,g gsc dlu la,bli tiket nak tgk cte GENG:The Adventure Begins walaupun aku da tgk cte nih,tp da orang nak blanjer,layan jer r...hhaha.

.lepas beli tiket g smyang then bru lah p makan kat Chiken Rice...orang nak blanjer lagi,aku xkisah sangat..haha..tepat kul 3.50ptg..ktorang masuk la GSC coz citer start kul 4ptg...habis citer dekat pukul 6 ptg,kuar j GSC terus g smayang coz takut terlalai n terlepas dengan dating dengan-NYA..

lepas tu g lowyat nak g beli REM,then lagi sekali aku diberi tanggungjawab untuk menjadi driver n bawak ke tempat best..kelam kabut aku pikir,nak g mna..last bawak g KLtower sebab hajar nak g tgk,tp time tu da kul 7.30 dah..nak g makan kat kg baru,sebelah masjid jamek tu..tp sebelum tu,masa untuk dating pon da sampai,kitorang xlupakan-NYA...sampai masa mesti g jumpa..hehe..lepas makan,aku pon decide la nak follow diorang balik Syah Alam...then aku pon balik ke kolej utk packing baju ckit..

bersambung....

P/S : dating2 jugak,dating lima waktu sehari semalam tu jangan lupa...

KereTa ImpiAn Ku





putih suci jer,tergoda bila ku melihat mu meluncur di atas jalan raya...terpegun dengan mata mu..BMW M3...memang power,dengan 6 speed manual dengan top speed 250km/h...dengan enjin V8 technologi terbaru,cukup untuk menggetarkan hati dikala memandu di tengah expressway PLUS...dan teringin aku untuk melayan lap pada kelajuan 210 km/h di setiap selekoh expressway KARAK...dengan evo WFA 4043 aku leh layan lap kat highway gerik pada kelajuan 120km/h..xkan dengan BMW M3 xleh cecah 200 km/h kot..dengan rekaan body yang perfect,modern style...rim 19inci silver..black tinted window membuatkannya lebih mempersonakan...lebih bergaya...dan sporty dengan pintu dua,cukuplah untuk orang bujang..interior leather hitam blend dengan kereta putih amat sesuai sekali..5 seaters yang luas,selesa dengan sistem aircond yang menyeluruh...sound system 5.1 channel,memang da macam home theater dah...sistem brek brand brembo amat meyakinkan aku untuk memandu dengan laju kerana brembo adalah pengeluar brake pad yang terbaik..sistem gear ala2 F1 yang memberikan impak besar yang lain daripada kereta2 lain...fuh kereta idaman ku...bilakah aku dapat milikimu...

p/s : aku xpenah bawak,tp aku ad bc review pasal keta nih...rating dia 9.++ over 10..that was fantastic..klu nak tau lebih lanjut..baca lah review kat internet..

BMW M3

"AIR SEMBAHYANG"


1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".Penjelasan nombor 2 : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.


3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini".Penjelasan nombor 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan .


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".Penjelasan nombor 4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .


5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamudengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".Penjelasan nombor 5 : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.


6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini"Penjelasan nombor 6 : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".Penjelasan nombor 7 : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi kemasjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat"Penjelasan nombor 8 : Qada' dan Qadar kita ditangan Allah.


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.


Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?Pernah kita terfikir segala hikmah yang kitaperolehi dalam menghayati Islam? Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kitasebagai umat Islam?


Bersyukurlah dan bertaubat selalu. Ikhlas keranaAllah.


Wasallam.

1 2 3 4

sudah lama xupdate blog,seminggu lepas bz jer...dengan test,xsempat nak update..
dengan internet yang xbrape nak slow,asyik laju jer,nak shutdown laptop bru kuar page..huhu..sedey..apa pun,saya nak kongsi satu lagu kegemaran...ramai yang suka lagu nih..tajuknya 1234..ni liriknya..cari kat intenet xde,so sy pon karang sendiri berdasarkan lagunya...

Satu kasih nan abadi,tiada tandingi dia yang satu,
Dua sayang berpanjangan,membawa ke syurga kasihnya ibu,
Tiga,lapar dan dahaga,rela berpayahan setianya ayah,
Empat mudah kau ketemu,berhati selalu,beza antara kasih dan kekasih,

Ibu ku ingat dahulu menyisir rambutku kemas selalu,
Ayah menghantar ke sekolah bergunalah ilmu bila dewasa,
sayang dengar lagu ini untuk kau sandarkan buat pedoman,
Jangan manis terus ditelan pahit terus dibuang itu bidalan harus kau renungkan,

Andai,kau beroleh bahagia ingat itu bukan untuk selamanya,
Andai,kau dalam sengsara ingat itu bukan untuk selamanya,
Hidup ini sementara....

kenapa jadi begini??

kenapa aku jadi begini....

aku kalah pada nafsu amarah aku....
nafsu amarah yang dibangkitkan oleh syaitan yang durjana...
ingin melihat anak adam ini melakukan perkara yang pernah dilakukan seketika dulu..
aku takut untuk menyuarakan apa yang aku rasa...
aku takut melakukan perkara yang aku nak lakukan..
seperti ada sesuatu yang menghalang aku berbuat demikian...

apa yang aku tahu...

aku hanyalah insan biasa...
setiap pekerjaan aku,setiap perbuatan aku...
di catit oleh malaikat rakib dan atib...
yang mencatat kebaikan dan keburukan...
insan yang tidak boleh lari daripada melakukan dosa...
insan yang memerlukan dan memohon petunjuk dari allah s.w.t...
aku tidak dapat melihat tanpa izin-NYA...
aku tidak akan dapat berjalan tanpa izin-NYA...
aku tidak akan menghirup udara tanpa izin-NYA...
aku tidak punyai apa-apa harta pun di dunia ini...
Semua milik Allah s.w.t...

apa kita patut tahu...

kita hanyalah hamba dimuka bumi Allah s.w.t....
janganlah kita riak dan takbur dengan apa yang kita ada...
sesungguhnya itu semua pinjaman semata-mata...
DIA boleh mengambil apa saja yang kita ada,dalam sekelip mata sahaja..
nasi yang telah ditelan,akan keluar balik(muntah) jika nasi itu bukan milik kita..
namun setiap yang terjadi adalah ditentukan oleh allah s.w.t....
kita hanya mampu untuk merancang...
mohonlah kepadanya..
supaya setiap perbuatan kita mendapat keberkatan dan diredhai oleh Allah s.w.t..

Insya'allah....

right here waiting


Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn't stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I though would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can't get near you now

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' CrAzY

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I'm with you
I'll take the chance

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' cRaZy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

kna TAG oleh dr.atikah

alhamdulillah,kna TAG lg....tp kali ni,oleh dr atikah..member lama masa skolah rendah dlu,sblum tu nak bg ucapan dlu kah kat doc kita nih....sbenarnya sy cemburu kerana dia dapat belajar kat mesir jd doc lak tu...sy teringin sgt nak g mesir...hhuhuhu...hebat sungguh ciptaan allah,setiap manusia diberi kelebihan dan kekurangan...diberi tahap kebijaksanaan yang berlainan..tetapi ada satu persamaan,kita adalah khalifah dibumi allah s.w.t ini...

so ini lah jawapan untuk sme..

A) 5 things I’ve learned so far in life

1. alhamdulillah sy telah belajar bagaimana untuk mengatasi rasa malu berdepan di khalayak ramai
2. dapat pengalaman deal dengan orang luar(dapat wat profile dato' multi billionaire malaysia)
3. belajar menerima dugaan dengan hati yang terbuka
4. percaya dan yakin dengan tindakan berlandaskan pemikiran akal yang rasional dan petunjuk dari allah s.w.t
5. bersyukur apa yang ada dan tidak meminta-minta insya'allah

B) 5 things I’ve just discovered this year

1. sy belajar adobe after effect!!(mmg best pakai nih untuk video editing)
2. ni adalah sem terakhir,makin terasa dekat perpisahan akan berlaku,kenangan selama tiga tahun,akan ku kenang selamanya,insya'allah..untuk geng red mafia(amir,farid,ishak dan ariff) setiap saat bersama kalian,xkan aku lupakan..korang da macam adik beradik aku,makan bersama,kenangan berkhemah d port dickson,akan terpahat dihati..tetapi semua itu ketentuan ilahi,setiap pertemuan pasti ada perpisahan...aku sayang kalian..persahabatan sungguh indah,jika kita nikmatinya kerana allah s.w.t...untuk geng DDZ 2006-2009 yang lain...im gonna miss you all..
3. last sem ni paling bayak main futsal,agak pandai jugak la main tu..haha..
4. sem ni,time management lagi baik daripada sem lepas..
5. im not lonely,sy ad ayahnda dan bonda yang disayangi disamping satu2nya kakak yang aku ad,yg paling rapat dgn ku..

C) 5 ways I’ve changed

1. more flexible according to condition and environment
2. lebih yakin dan berani untuk menonjol kan diri(on the way)
3. berusaha dan tawakal dalam setiap perkara
4. daripada guna PC ke LAPTOP..hahaha..
5. tidak mengikut nafsu(istiqamah insya'allah)

D) 5 things that make me happy

1. dapat hadiah kereta hot wheels,yang ku idamkan selama ini..daripada geng hi-5(along,jaws,una mimah hadiah mu akan ku kenang)
2. jumpa ngn anak sedara,terutama fakihah,ske bdk kecik..huhuhu..umo stahun..
3. klu dapat dengar suara ma n abah..
4. sembang ngn geng mafia,xkan kering gusi...leh masuk raja lawak..hahahaha
5. jumpa kucing yang comel..huhuhu..

E) 5 things I want

1. keberkatan dan redha allah
2. matiku dalam husnul khatimah
3. menjadi anak yang soleh,bapa mithali..insya'allah
4. mendapat petunjuk dan hidayah dari allah s.w.t
5. mendapat kejayaanyang cemerlang didunia dan akhirat


F) 5 names I want to tag

1. ladybug-yna
2.gebek
3. aremallz